KOSOVA PRİZRENLİLER KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

ANA TÜZÜĞÜ

KURULUŞ 1967

MADDE 1 : DERNEĞİN ADI  

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’dir.

MADDE 2 : 

Derneğin kuruluş merkezi İstanbul’dur. Şubesi yoktur.

MADDE 3 : 

Derneğin merkezi ve daimi lokali Atatürk Bulvarı Lale apt No:166/2 Aksaray İstanbul adresidir.

MADDE 4 : 

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği bir kültür ve yardımlaşma derneğidir. Hiçbir şekilde siyasetle uğraşmaz, karışmaz.

MADDE 5 : DERNEĞİN AMACI 

Türk tarihinde Rumeli Beylerbeyine bağlı bir Türk kasabası olan Prizren’den Anavatana Göç etmiş ve şimdiden sonra göç edecek Hemşeriler arasında tanışma, haberleşme, maddi ve manevi yardımlaşma ile dayanışmayı temin etmek, üyeleri arasında kültürel işbirliği temin etmek, sıhhi ve ailevi durumları ile ilgilenmek, tahsil ve yetiştirme hususunda gençlere destek ve yardımcı olmak gayesi ile kurulmuştur.

MADDE 6:  

Dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri Dernek amacını gerçekleştirmek üzere Genel Kurul kararı ile menkul ve gayri menkuller alabilir, satabilir, yapabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir , işletebilir, ve tesisler kurulabilir , ipotekler yapabilir, kaldırabilir

MADDE 7: DERNEGİN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN

A- Benzer ve aynı gayeli kuruluşlarla işbirliği yapar, onlarla Federasyona katılabilir.

B- İnceleme, araştırma, derleme ve yayın yapar.

C- Toplantı, gezi ve sergiler düzenler.

MADDE 8 : ÜYELİK 

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneğine üye olabilmek için :

A- Türk vatandaşı olmak,

B- Kamu hizmetlerinden yasaklı bulunmamak,

C- Hırsızlık,sahtecilik, rüşvet, ihtilas, dolandırıcılık gibi şeref kırıcı herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak,

Ç- Derneğe girme isteğini bir yazı ile bildirmiş olmak.

D- En az 2 üye tarafından derneğe alınması için teklifte bulunmak,

E- 18 yaşını bitirmiş olmak ve medeni haklara sahip olmak,

F- Prizren’in ve Derneğin şeref ve haysiyetini sarsan hal ve hareketlerde bulunmuş olmamak,

G-Prizren kasabasında veya havalisinde doğmuş veya Prizren’li ailelerden birinin ferdi olmak.

H- Dernekler kanunun 16.maddesine aykırı olmamak.

Yukarıdaki şartlara haiz olanlar Yönetim Kurulu kararı ile ve Dernekler Kanunun 16. maddesi uyarınca derneğe üye olarak kaydolunur.

MADDE 9 : 

Genel Kurul ve Yönetim kurulu, Prizren ve Prizren’lilere yararı dokunmuş veya derneğin kuruluşuna uygun maddi, manevi yardımlarda bulunan veya bulunması muhtemel gerçek kişilere oy çokluğu ile ŞEREF üyeliği verilebilir. Bu üyeler özel veya ayrı bir deftere kaydolunur.

MADDE 10: 

Genel Kurul veya Yönetim Kurulu fikir ve Bilgisinden yararlanacak kimselere danışman üyeliği verebilir. Bu üyeler de aynı ve özel bir deftere kaydolunur.

MADDE 11: DERNEKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA 

Dernekten ayrıldığını bir yazı ile bildiren üye dernekten ayrılmış sayılır. Dernekten çıkarılmaya ancak Haysiyet Divanı ve Genel Kurul karar verebilir. Haysiyet Divanının çıkarma kararına üyenin Genel kurulda itiraz hakkı vardır. Ancak Genel Kurulun kararı kesindir.

MADDE 12 : DERNEĞİN ORGANLARI

A- Genel Kurul

B- Yönetim Kurulu

C- Denetleme Kurulu

Ç- Yüksek İstişare Kurulu

D- Haysiyet Divanı

E- Genel Kurul ve Denetleme Kurulunun görev yetki ve sorumlulukları devredilmemek koşulu ile Yönetim Kuruluna yardımcı olmak, Dernek amaçlarına ulaşmayı gerçekleştirebilmek üzere Gençlik Kolu, Kadınlar Kolu,Yardım Kolu, benzeri kollar Kurulabilir. Bu kollar en az bir başkan ve iki üye ile yürütülür. Doğrudan Yönetim Kuruluna bağlı ve sorumlu olarak faaliyet gösterirler.

MADDE 13 : GENEL KURUL

Derneğin en büyük karar ve denetleme organıdır. Asli üyelerden oluşmuştur.

A -Genel Kurul normal olarak iki yılda bir kez toplanır. Toplantı iki yılda bir ocak ayında olmalıdır.

B – Yönetim ve Denetleme Kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği ile olağanüstü toplanır. Her iki halde de Dernekler Kanunun 20. maddesi tatbik edilir.

MADDE 14 : ÇAĞRI USULÜ 

Genel Kurula katılacak üyeler en az on beş gün önceden günü, saati ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında başlayacak zaman bir haftadan az olamaz. Belirtilen toplantı ayrıca mahallin en büyük mülki amirine en az on beş gün evvel yazı ile bildirilir. Üyeler de yazı ile haberdar edilir. Bu haber verme PTT ile ve normal usulde yapılır. Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek üyelere duyurulur. İkinci toplantının 1. fıkra esaslarına göre geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur.

MADDE 15 : 

Genel Kurul, Dernek merkezinin bulunduğu yerde ve bu tüzüğe göre kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılması ile toplanır.Genel Kurul mülki amirliğe bildiren gün yer ve saate toplanır. Üyeler Yönetim Kurulunca hazırlanan listelerdeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Yeter sayı sağlanmış ise toplantı Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, yeteri kadar başkan vekili ve katip seçilir. Toplantının yönetimi divan başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.

MADDE 16 : 

Genel Kurulda her asil üyenin bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Fahri üyelerin oy hakkı yoktur.

MADDE 17 : 

Genel Kurulda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür.Ancak toplantıda bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen hususların gündeme alınması mecburidir.

MADDE 18 : GENEL KURULDA : 

A- Dernekler organları seçilir.

B- Dernek tüzüğü değiştirilir.

C- Yönetim ve Denetleme Kurullarının raporları görüşülür.

D- Derneğe lüzumlu gayrimenkullerin alınması veya satılması için Yönetim Kuruluna yetki verilir.

E- Haysiyet divanınca verilen üyelikten çıkarma kararına karşı vakti itirazlar karara bağlanır.

F- Tahsiline imkan olmadığını Yönetim Kurulunca tespit edilen alacakların terkinine karar verilir.

G- Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçe Görüşülüp aynen veya değişilerek kabul edilir. 

H- Yönetim kuruluna yeteri kadar kadrolu çalışan almasına yetki verir.

I- Derneğin feshi ve bu husustaki konular ile mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulunca yapılması belirtilen sair hususlar görüşülüp karara bağlanır. 

MADDE 19 : YÖNETİM KURULU

On bir asil ve yedi yedek üyeden teşekkül eder ve Genel Kurulca seçilir. Yönetim Kurulu, kendi aralarında yapacakları ilk toplantıda bir başkan, iki başkan yardımcı, bir genel sekreter, bir muhasip seçerek vazife taksimi yaparlar. Derneğin temsil yetkisi Başkan ve Yönetim Kurulundadır. Dernek mührünün başkanın yed dinde bulunması mecburidir.

MADDE 20 : BAŞKAN 

Derneği resmi makamlar, müesseseler ve mahkemelerde temsil eder. Genel Kurulda tespit edilen esaslara göre Yönetim Kurulunca alınan kararları uygular. Bütün yazışmaları sekreter ile birlikte, sarf evrakını, alındı belgelerini, banka belgelerini muhasiple birlikte imzalar.

MADDE 21 : YÖNETİM KURULUNUN VAZİFELERİ

A- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek.

B- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak , bütçe hazırlayıp Genel Kurula sunmak.

C- Yıllık çalışma raporlarını hazırlamak ve tatbik etmek,

Ç- Derneğe ait işlemleri düzenlemek.

D- Derneği geliştirmek.

E- Dernekler kanunu ve tüzük hükümlerince Üzerine yüklenen sair vazifeleri ifa etmek.

MADDE 22 : 

Yönetim Kurulundan boşalan üyeliği yedek üyelerden en fazla oy alan seçilir. Dernekler Kanunun 28. maddesi saklıdır.

MADDE 23 : DENETLEME KURULU

Üç asil ve üç yedek üyeden müteşekkildir. Genel Kurulca seçilir. Yılda iki defa Yönetim Kurulunun nakit veya ayniyat hesaplarını, gelir gider ve bunların müstenidi evrak ve belgeleri tatbikat ve diğer muhaberatı tetkik etmekle mükelleftir. Yönetim Kurulu ile birlikte yeni bütçe tasarısını hazırlar her inceleme sonucunu ve diğer düzeltmeleri Yönetim Kuruluna sunar.

MADDE 24: YÜKSEK İSTİŞARE KURULU 

Derneğe “vizyon“ kazandırma ve “misyon“ belirleme konularında yardımcı olmak, derneğin yeni açılımları için araştırma geliştirme ve kaynak bulma işlemleri ile, yeni stratejiler geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Kurul, derneğimizin eski başkanlarından, ileri gelenlerinden, dernek üyesi olsun veya olmasın etkili ve yetkili kişilerden oluşabilir. Katılımcıların sayısı sabit değildir, değişken olabilir. Fakat en az 9 kişiden oluşması gerekir.

Yüksek İstişare Kurulu üyelerini yönetim kurulu seçer.

Yüksek İstişare Kurulu yine derneğin geleceğine ilişkin hususlarda yönetim kuruluna tavsiye niteliğinde görüş beyan eder. 

MADDE 25 : HAYSİYET DİVANI

Genel kurulca seçilir ve beş asil ve üç yedek üyeden müteşekkildir. Divan kendi aralarında bir başkan seçmek sureti ile çalışma yapar.

MADDE 26: Haysiyet divanının toplama şekli :

A- Genel Başkanın isteği ile, 

B- Yönetim Kurulunun isteği ile,

C- En az yedi üyenin müştereken yapacağı yazılı şikayetleri ile.

MADDE 27 : 

Haysiyet Divanının vereceği cezalar :

A- İkaz,

B- İhtar,

C- Geçici çıkarma,

Ç- Çıkarma,

Çıkarma ancak şu hallerde verilir:

1. Tüzük maddelerine aykırı harekette bulunması,

2. Sekizinci maddedeki özeliklerden birinin kaybedilmesi,

3. Derneği siyasete alet etmesi veya derneğe siyaset sokması,

4. Derneğin şeref ve haysiyetini kırıcı hareketlerde bulunması,

5. En fazla bir önceki yılın ödentisini tebligatlara rağmen ödememekte ısrar etmesi.

MADDE 28: ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ

Genel Kurulda yapılan seçimi izleyen yedi gün içinde Yönetim Kurulu başkanı tarafından Yönetim ve Denetleme Kurulları ile Haysiyet Divanına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum tarihleri ve yerleri ,meslekleri ve ikametgahları en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.

MADDE 29: DERNEĞİN GELİRLERİ

1. Üye aidatı 2007 ve 2008 yılları için yıllık 40.- TL’dir ve yıl içerisinde iki eşit taksitte alınır. Bu miktar Dernekler Kanununa uygun suretle Genel Kurulunca artırılır eksilebilir.

2. Dernekçe yapılan yayınlar,tertiplenen piyango , balo,eğlence ,temsil, konser,spor yarışması, gezi, konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,

3. Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler, 

4. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanan yardımlar.

MADDE 30 GELİR TOPLAMA USULÜ

Gelir tahsilatını, Derneğin kaşesini ve mührünü taşıyan, seri cilt ve sıra no lu kopyalı olan ve aynı zamanda ödeme bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunan, dernek yetkilisinin de imzasını taşıyan alındı belgeleri ile yapılır. Dernekler Kanunun 63. maddesi saklıdır.

MADDE 31 : SARFİYAT

Bütçe dahilinde ve Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Giderler fatura karşılığında yapılır. Aynı yardımlar Yönetim Kurulunun tanzim ve imza ettikleri umumi listelerle veya muhtaç üyelere imza mukabilinde, nakdi yardımlardan ödünç olanı senet mukabilinde, teberru olanı da makbuz mukabilinde verilir. Fatura tanzimi imkansız olan hallerde ise başkan, muhasip ve iki üyenin imzasını taşıyan makbuzlar verilir. Dernek üye kayıt, Yönetim Kurulu kararı, gelen ve giden evrak, gelir ve giden, bütçe, kesin hesap ve bilanço, demirbaş defterini tutmakla mükelleftir . Yukarıda sayılan altı defterin de Noterden tasdikli olması zorunludur.

MADDE 32 : MUHASİP

Derneğin hesap işlerini düzenler, muhasebe defterini yürütür . Bütçeye göre masraf evrakını tanzim ve tediye fişlerini imza eder. Tahsilat ve tediyeyi takip, kontrol ve demirbaş eşya kayıtlarını yürütür. Yıl sonlarında bütçe tasarısını denetleme kurulu ile birlikte hazırlayıp Genel Kurula sunar.

MADDE 33 : 

Derneğin parası milli veya devlet bankalarından bir veya iki bankaya yatırılır. Ancak acil ihtiyaçlar için memur katsayısı x 1000 = TL kadar bir para dernek kasasında bırakabilir. Bankalardan para çekme iki imza ile olur. Yetkili imzalardan birisi başkan veya ikinci başkan, diğeri de mutlaka muhasip imzası olması lazımdır. Genel başkan veya ikinci başkan , Yönetim Kurulu kararını beklemeden acil ihtiyaçlar için brüt asgari ücretin yarısı kadar, sekreter veya muhasipte brüt asgari ücretin dörtte biri kadar harcama yapılabilir. Bu harcamaların hesabı Yönetimi Kurulunca kapatılmadan başka harcama yapılamaz. Genel Kurul bu maddedeki miktarları günün ekonomik koşularına göre artırabilir, azaltabilir.

MADDE 34 : 

Genel Kurulun Derneğin feshine karar verebilmesi için dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İkinci toplantıda katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir, ancak feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi gerekir. Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.

MADDE 35 : 

Derneğin feshine karar verildiği takdirde Genel Kurul beş kişilik bir heyet seçerek derneğin hesaplarını, menkul ve gayrimenkullerini Dernekler kanununun 55. maddesine uygun olarak tasfiye eder.

MADDE 36 : 

Derneğin dağılması sonunda menkul ve gayrimenkuller Darülaceze’ye verilir.

MADDE 37 : ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Oy eşitliği halinde Yönetim Kurulu toplantı ve Kararlarında başkanın oyu tercih edilir. Genel kurul ve yönetim kurulunda kararlar açık oyla alınır. Her türlü seçim gizli oyla yapılır. 

MADDE 38 : 

Bu tüzükte yapılacak değişikliklerin muteber olması için Genel Kurula katılacak üyelerin üçte ikisinin müspet oyu gereklidir.

MADDE 39 : 

Bu tüzükte herhangi bir kayda rastlanılmayan hallerde ve tüzüğün tatbikinde 2908 sayılı Dernekler Kanununun hükümleri uygulanır.

MADDE 40: TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ 

Olağan veya olağanüstü Genel Kurul Gündemine konulmak yeterli bir süre önce değişiklik önerileri üyelere yazılı olarak bildirmek koşulu ile toplantıya katılan üyelerin üçte iki oyu ile değiştirilir.

MADDE 41 : İÇ DENETİM 

Derneğin iç denetimi Dernekler Kanunu ve Dernek tüzüğüne göre Denetleme Kurulunca gerçekleştirilir.Derneğin menfaatlerine aykırı tutum ve davranışlar, amacı dışında hareketler ve dernek içi çekişmeler Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerince yada diğer Üyelerce tespit edildiğinde Denetleme Kurulu gereken takip ve tedbirleri almak zorundadır.

MADDE 42: KURUCULAR

1.YAŞAR MERMER (BAŞKAN) TC BAKKAL TÜRKELİ CD NO:12 KUMKAPI

2. VEYSEL KOSOVA (2. BAŞKAN) TC NALBUR AYAR CD. NO:27 BALAT

3. RAİF KARYAĞDI (SEKRETER) TC SERBEST AKKOYUNLU SK NO:45 ÇAPA

4. ABDÜLKADİR SADIK (MUHASİP) TC KERESTECİ AHMEDİYE CD:6 AKSARAY

5.HASAN ER TC SERBEST SEBİL SK NO:4 AYVANSARAY

6.KAHRAMAN MORİPEK TC KIRTASİYECİ SABİT SELİM SK NO:25 ÇAPA

7.HÜDAİ ZURNACI TC BERBER ZEMZEM SOK NO:10 EYÜP

8.MURTEZA CENTİLMEN TC BAKKAL KORKUT ATA SK NO:6 FATİH

9.KAZIM KUMRAL TC TERZİ KISRAKLI SK NO:3 KARAGÜMRÜK